zachodniopomorskie

Ustronie Morskie, Szczecin, Stargard Szczeciński, Międzyzdroje, Kołogrzeg och Kamień Pomorski. Alla dessa städer usträcker sig längst den polska kusten. Här kan du finna såväl många kurorter som vackra sandstränder att vila på. Vojvodskapet Zachodniopomorskie gränsar till Tyskland i väst och maritimt till Sverige och Danmark. Här befinner sig strategiska polska hamnar:  i Szczecin, Świnoujście och Darłowo.

Bra klimat

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodskapet Zachodniopomorskie har det bästa klimatet bland alla polska regioner som ligger vid Östersjön. Närhet av stora vattenbehållare och många skogar som ackumulerar vatten förorsakar stor luftfuktighet. Klimatet i regionen är milt. Luften är rik på jod och havsvattnet är mycket varmare än i andra regioner – dessa fördelar lockar många turister till zachodniopomorskie. En annan förmån är ett underbart landskap. Det är svårt att hitta bredare sandstränder vid den polska kusten. Detta område är också rik på rena sjöar och postglaciala upphöjningar. I skogar finns det gott om vilda djur och fåglar. De största trädgrupperna finns i följande fridlysta urskogar: Barlinecka, Drawska, Goleniowska och Wkrzańska.

Badorter och kurorter

En annan attraktion är badorter där man kan koppla av och känna sig pånyttfödd. På gula sandstränder kan ni njuta av underbara vyer och bada i Östersjön. Oftast besöker turisterna stränder i Darłowo, Dąbki, Kołobrzeg, Mielno, Międzyzdroje, Rewal och Ustronie Morskie. Vojvodskapet zachodniopomorskie är också känt för sina kurorter. De största av dem befinner sig i Połczyn Zdrój, Kołobrzeg, Międzyzdroje och Świnoujście.

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Turkosa Sjön

Om man besöker detta område är det värt att se sjön Jezioro Turkusowe vid orten Wapnica eller sjön Jezioro Szmaragdowe i Szczecin. Öarna Uznam, Wolin och bukten Zalew Szczeciński ingår i surbregionen Pobrzeże Szczecińskie. Denna subregion omfattar också urskogar: Wkrzańska, Goleniowska och Bukowa. Om du föredrar att tillbringa din semester i lyx kan du besöka Świnoujście, Międzyzdroje eller Kamień Pomorski. Dessa kurorter är fulla av turister och turistattraktioner.

Fåglar i Międzyzdroje

Międzyzdroje har redan varit känt som kurort i 170 år. Det ligger på en mycket pittoresk ö som kallas Wolin. Den är ofta besökt av turister både från Polen och andra länder. Därför är det inget under att invånarnas primära inkomstkälla är turism. De största turistattraktionerna är sandstränder, passagerarfartyg, 400 meter lång träbrygga och utflykter till kurorter i Tyskland. Dessutom är Międzyzdroje känt för sin egen sångfestival. Här befinner sig också den polska varianten av ”Walk of Fame”. Om du inte lyckas träffa någon stjärna kan du leta efter mera tillgängliga attraktioner i Nationalparken Woliński eller Nationalparken Drawieński. I båda parkerna finns över ett tusen naturminnesmärken. I vojvodskapet Zachodniopomorskie finns också fem naturreservat. De vackraste av dem är landskapsparker Barlińsko-Gorzowski, Drawsko-Iński och Cedyński. Därutöver finns det 75 andra reservat och många lagskydda urskogar som Wkrzańska, Bukowa och Goleniowska. Där finns den största koncentrationen av fåglar. I allmänhet finns det 280 fågelarter i Polen medan i Zachodniopomorskie förekommer 250 fågelarter. Hitchcock vore väl stolt!

Szczecin

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Många parker och allestädes närvarande växtlighet. Den största kyrkogården i Polen är en sådan växtrik plats. Centrala Kyrkogården uppstod 1901 och idag är den tredje största begravningsplatsen i Europa. Planerarna efterliknade kyrkogårdar i Wien och Hamburg. Över 300 000 människor har begravits här.
Szczecin beskrivs ibland som en stad med doft av magnolior. Staden är perfekt för dem som vill koppla av, gå på sightseeing eller göra en kort utflykt till Tyskland. Dessutom ligger det i närheten av Skandinavien. Staden befinner sig bland skogar och tre upphöjningar. En fjärdedel av dess yta är täckt med vatten. En sådan sammanställning garanterar ett pittoreskt landskap. Stadens kultur är lika fascinerande. Szczecin tillhörde olika länder i sin historia och alla av dem påverkade stadens karaktär. Inte bara den polska utan också den danska, tyska, svenska och även franska kulturen hade inflytande på Szczecin. Påverkan av den franska kulturen kan vara en överraskning. Szczecin var dock en fransk fästning under Napoleonkrigen.

De viktigaste kurorterna:

Dąbki
Kamień Pomorski
Kołobrzeg
Połczyn-Zdrój
Świnoujście