świętokrzyskie

Det sägs ofta att bergskedjan Świętokrzyskie, belägen i mellersta delen av höglandet Kielecko-Sandomierska, fortfarande underskattas och saknar en verklig bra beskrivning. Bergets namn hänvisar till den gråa forntiden och en historia om klostret på bergstoppen Łysa Góra. Enligt legenden bevarades reliker av Heliga korset här.  Vi är i Świętokrzyskie.

Chęciny

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodskapet Świętokrzyskie erbjuder turister mer än det verkar. Låt oss börja med exempelvis en bergskedja Dymińskie, vars mikroregion finns i Chęciny – en liten stad med borgruinerna från 1200-talet. Ruinerna står stolt på kullen över gamla staden och erbjuder inte bara en "resa till en tid präglad av riddare", utan också en häpnadsväckande utsikt över omnejden. Om vädret är bra, får vi en utsikt på verkligen långa avstånd. Vi kan garantera att ni inte kommer att klaga på en långtråkig fritid. Historien, både dess stora och mindre händelser, gör sig påmind nästan överallt. Den är viktig för landet såväl som regionen.
Ni kan besöka museer, kyrkor och kloster. Men tänk på att reservera mer tid, eftersom det vi redan pratat om är bara några få exempel på det nationella kulturarv som ni kan besöka och fotografera. En objekt som på ett utmärkt bra sätt återspeglar historien är benediktinklostret från 1100-talet, känt i Polen för sina historiska skrifter som Predikningar „Kazania Świętokrzyskie” och sånger ”Pieśni Łysogórskie”.

Bergstoppen Łysa Góra

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Nationalparken Świętokrzyski är ett paradis för dem som älskar fotvandring och en spektakulär utsikt kompenserar för all ansträngning. I skogar växer det för det mesta gran och bok och tall samt ek i lägre skikt som gör det möjligt att andas lite annan luft. Själva Świętokrztyskie-berg är unika, eftersom deras toppar är täckta med stenrösen och klippblock. De flesta av dem  finns på bergstoppar Łysa Góra samt Łysica. Man måste vara försiktig och förnuftig när man går på dem, eftersom stenrösena och klippblocken kan vara mycket farliga. I bergen, liksom i andra polska områden, har man stakat ut vandringsleder. De är märkta med sådana färger som motsvarar fotgängares förutsättningar och möjligheter.  Den blåa vandringsled börjar på Łysa Góra och slutar i Pętkowice. En annan vandringsled –röd - som kallas också Edmund Massalskis väg – leder från Gołoszyce till Kuźniaki. Dessa områden är också rika på geologiska reservat. Ni kan kanske undra: Vad är det som skiljer dessa berg från andra? De mest kännetecknande drag är jämna dalar, underjordiska turistleder, grottor.  De sistnämnda är ett måste för alla turistgrupper. Skogarna tar upp till 27 procent av vojvodskapets yta. I Świętokrzyskie kan man hitta bl.a. urskogen Świętokrzyska, skogar Konieckie, landskapsparker och naturreservat. Jordet döljer däremot marmor-, kalksten- och gipsfyndigheter.

I Świętokrzyskie finns det också massor med arkitektursevärdheter och turistattraktioner förknippade med den gamla industrin. Låt oss göra en utflykt till Kielce, Wiślica, Chęciny – de utgör ett perfekt val för alla historieälskare. Det är värt att betona att lokala museer inte bara är platser som luktar naftalin – vad är kännetecknande för dem är rena passionen och önskan att dela kunskaperna med turister. De som söker nya spänningar kan försöka att forma en gryta ur leran i närheten till droppstensgrottan Paradiset. I Busko-Zdrój och Solec-Zdrój kan vi dricka vatten från hälsokällor. Och vi kommer genast att må bättre.

De viktigaste kurorterna:

Busko-Zdrój
Solec-Zdrój