lubuskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Natur

Lubuskie kallas ett land av sjöar och skogar och det är ingen överdrift. Vojvodskpapet har många vackra landskapsparker, talrika naturreservat, moränhöjder och landsdyner. Den rika floran och faunan, milda klimatet, många sevärdheter utgör vojvodskapets utmärkande drag. Välskötta fritidsanläggningar bidrar till det faktum att Lubuskie är det mest intressanta och fortfarande outforskade området i västra Polen med avseende på  naturliga, historiska och turistiska fördelar. Låt oss bara titta på kartan. Regionen omfattar områden vid floderna  Nysa Łużycka, Obra, flodens Wisła nedre lopp och flodens Odra mellersta lopp. Lubuskie gränsar i väster med  tyska delstaterna: Brandenburg och Sachsen. Vojvodskapets läge är oerhört intressant: både geografiskt och historiskt.

Lungor, gröna lungor

Man kan lugnt säga att Lubuskie är „Polens gröna lungor”, eftersom den är landets skogigaste region och skogarna täcker mer än hälften av dess yta. I de vidsträckta tallskogarna etablerades många naturreservat, nationalparker och landskapsparker. Skyddade områden upptar så mycket som trettio procent av vojvodskapets yta. Av dem förtjänas landskapsparkerna Łagowski och Pszczewski samt Nationalparken ”Ujście Warty” att nämnas. Vi rekommenderar särskilt att besöka en del av Nationalparken Drawieński. Till viktiga naturattraktioner hör också Mużakowskiparken som är upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Det är just här, i regionens parker och reservat, som vi kan hitta mer än 1800 naturminnesmärken, bl.a. en av de äldsta träden i Polen, ek som kallas Chrobry och är över 750 år gammal.  

Fåglar, ornitologer och fiskar

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Ett grönt och „spänstigt” vojvodskap Lubuskie är inte bara en av de allra minst förorenade regionerna. Det är dessutom ett viktigt ornitlogiskt centrum med ett reservat i Słońsk, där det bor över 200 olika fågelarter. Reservatet har sedan 2001 förvandlas till Nationalparken „Ujście Warty”.  Ämnesexperter från hela världen besöker denna plats för att observera och beundra fåglar. I Świerkocin finns det en vilddjurspark - en av få sådana platser i vårt land. Natursköna landskapsparker och reservat är värda ett besök för alla som befinner sig i den här trakten. Lubuskie har en rad turistattraktioner. Inte bara naturälskare kommer att hitta något intressant för sig själva. Regionens attraktioner kommer säkert att uppskattas av dem som tycker om vattensporter, aktiv fritid och också av dem som kopplar av genom att fiska.
Vojvodskapet Lubuskie är inte bara ett land av skogar, men även sjöar: i hela regionen finns det  några hundra av dem. Många kanonleder genomkorsar området;  talrika  sjöar och floder gynnar vattensporter.
Utmärkt belägna och välutvecklade rekreationsorter, campingplatser och tältplatser möjliggör olika former av turism. Förutom vattensporter, kan också långtidsturister hitta perfekta möjligheter till rekreation, oavsett om de tycker om att plocka skogsfrukter, sola eller fiska.
Jakt- och ridningcentrum erbjuder underhållning för personer som älskar att jaga eller rida. Också gäster intresserade av en semesteromgång i hälsogårdar och rehabiliteringscentra är välkomna i Lubuskie. I regionen är många evenemang organiserade, både kulturella och underhållande, till exempel den årliga Vinskördefesten eller filmfestivalen på sommaren "Lubuskie Lato Filmowe".


Till fots, i riktning mot Tempelriddarna

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Anhängare av fotvandring kommer också att hitta något intressant för sig själva. Ett antal vandringsleder väntar här, och under din vandring kan du besöka intressanta platser och se unika sevärdheter. Det lönar sig att ta en tur i fotspår av Tempelriddareorden och Johanniterorden till ett borg i Łagów Lubuski. Łagów som kallas för Lubuskie regionens pärla är en liten stad, pittoreskt belägen mellan två sjöar: Łagowskie och Trześniowskie.
Lubuskie erbjuder också mycket för sådana turister som intresserar sig för arkitektur och historia. De mest intressanta arkitektoniska sevärdheterna såsom palats, slott och sakrala byggnader finns i Żagań och Kargowa, Międzyrzecz och Łagów samt i Gościków. Friluftsmuseum med gamla folkbyggnader i Ochla är också värt ett besök. En ytterligare turistattraktion kan vara en resa till Gościkowo-Paradyż, alltså platsen där cistercienserna, munkarna kända för sin sparsamhet, bosatte sig för några århundraden sedan.  Cistercienserklostret från 1500-talet är målet för många nationella och internationella turnéer. Numera är klostret en mötesplats för konstnärer, politiker, vetenskapsmän och präster.

Bunkrar

Międzyrzecki Rejon Umocniony är en otvivelaktigt intressant turistattraktion, en av de största i Polen. Det underjordiska systemet av befästningar som byggdes av tyskarna under andra världskriget jämförs med Maginotlinjen. Systemet består av dussintals bunkrar förbundna med underjordiska tunnlar och tillsammans bildar en finurlig labyrint. Fortifikationskomplexets längd beräknas vara omkring trettio kilometer. Międzyrzecki Rejon Umocniony kan besökas längs en några kilometer lång underjordisk resrut. En särskilt resrut, 11 km lång, är  den längsta resrutten i Polen av denna typ, tillgängliga för turister. Ytterligare en attraktion är en av Europas största fladdermusreservat. Under jorden övervintrar omkring 30 000 fladdermöss som hör till tolv arter.