województwo śląskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Positiv energi

Vojvodskapet Śląskie har åtminstone i ett decennium förändrats till oigenkännlighet. Från att vara en typisk industriregion har det blivit en mycket intressant plats för turister. Levande kultur, talrika sevärdheter, många arkitektoniska attraktioner och nya initiativ – kulturella, ekonomiska och sociala. Śląskie återvinner sin energi och det förknippas inte längre med kol och gruvor, utan med en aktiv fritid.  Będzin, Bielsko-Biała, Bytom, Częstochowa, Katowice, Mysłowice, Rybnik...I alla dessa städer kommer vi att hitta en unik atmosfär, enastående kultur och traditioner. Vi kommer att höra schlesien dialekt, alltså den  lokala varianten av språk. Det räcker bara att besöka berömda familoki, husen från 1900-talet där först och främst gruvarbetare bodde. I vojvodskapet gränsar naturen med industrilandskap.  Schlesien dialekt blandas med polska språket.

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Landskap

Om du förväntar dig att bara se slagghögar, så är du helt fel! Bergskedjor Beskid Żywiecki och Beskid Śląski kommer snabbt att ta dig ur denna villfarelse. Höglandet Wyżyna Krakowsko-Częstochowska omfattar många parker och reservat. Vojvodskapets landskap är mycket varierande. I söder finns det bergiga terrängen, som garanterar attraktioner för dem som tycker om vintersporter och fotvandring. Däremot Örnnästevägen, turistled som omfattar ruiner efter schlesiska borgar, har sedan många årtionden varit ett mål för spännande äventyr

Kurorter och tradition

Industri, industrialisering, gruvdrift, trots att de var förknippade med en betydande exploatering av naturtillgångar, förstörde inte regionens fördelar. Kurorter har fortfaranade många gäster och gör det möjligt att återvinna formen. Hälsokällor och saltbad kan vi hitta både i Chorzów, Jastrzębie och i Ustroń. Landskapsparker skapar många tillfällen att ta spännande foton eller att vila. Vojvodskapet Śląskie är också den bästa platsen att förverkliga sina etnografiska drömmar. Istebna och Koniaków är världskända för sina traditionella dräkter, hantverk, landsbygdens arkitektoniska sevärdheter och byggnadskonst.

Jasna Góra

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Det är ett allmänt känt faktum att invånare i Schlesien är mycket religiösa. Talrika exempel på sakral arkitektur – kloster, kyrkor - är inte förvånande.  Centrum för religiös dyrkan är naturligtvis klostret Jasna Góra i Częstochowa. Częstochowa kallas  för Polens andliga huvudstad, eftersom det är den viktigaste plats där Jungfru Maria dyrkas. Staden utgör ett mål för många pilgrimsfärder till fots. Klostrets historia är rik på fakta, men också på legender, det är mytomsusad, hemlighetsfull. Det lockar med sin märkvärdighet och omges av en helig aura. Jasna Góra är en plats där talrika mirakel, tillfriskningar och andliga förvandlingar har tagit plats. Dessutom håller den katolska kyrkans överordnade sina viktiga tal här. Jasna Góra attackerades av svenskar, ryssar och tyskar, men ändå lyckades att  motsätta sig angriparna.
Tack vare ovanliga omständigheter har klostret blivit ett bålverk för den polska identiteten. Orubbligt, beständigt, oförstörbart. Jungfru Marias kor är också en skatt av det 1400-talets arkitektur. Det har även renessäns- och barockdrag. Klostret besöks av fem miljoner pilgrimer och turister varje år, som tydligt bekräftar platsens starka påverkan och dess position i hjärtat av pilgrimer från hela världen.

Spodek

Staden där konserter och stora inom- och utomhusevenemang anordnas. Idag utgör Katowice Schlesiens kulturella huvudstad i större utsträckning än dess industriella centrum. Gamla gruvor och postindustriella byggnader har ändrat sina tidigare funktioner. De har blivit turistattraktioner och det finns många personer som är intresserade av att se dessa byggnader och besöka förre detta industriområdet. Turister kommer även från fjärran Japan och man kan så ofta  stöta på turistgrupper som på torget i Kraków. Den berömda hallen Spodek i Katowice är ett konsertcentrum. Största musikstjärnor ger sina konserter här och publiken kommer hit  även från Polens mest avlägsna regioner.

De viktigaste kurorterna:

Goczałkowice-Zdrój
Jastrzębie Zdrój
Ustroń