opolskie

Välj Opole!

Om vi tittar på kartan från ovan, kan vi genast märka att Opolskie är det minsta vojvodskapet. Det sägs att det är vojvodskapet är också centrum för polsk estradsång och det är ingen överdrift. Bland europeiska festivaler med samma format är bara festivalen i San Remo äldre än den polska sångfestivalen i Opole.

Om geografi på ett historiskt sätt

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodskapet kallas ofta för Opole Schlesien (Śląsk Opolski) och är relativt nytt, eftersom det uppstod på 1920-talet. Uppdelad Övre Schlesien (Górny Śląsk) hade sin huvudstad i Opole från medeltiden fram till året 1941.  Andra världskriget ledde till stora förändringar - huvudstaden flyttades till Katowice. De flesta områdena här tillhörde tidigare Schelsien. Polacker kallade regionen för Śląsk Opolski, tyskar för Wschodni Górny Śląsk. Efter andra världskriget blev Opole en separat huvudstad. Dessa historiska virvlar har satt sin prägel och bidrog till invånares stora kultur- och  identitetens mångfald. Ur ett geografiskt perspektiv är vojvodskapet inte enhetligt heller. Åt väster dominerar åkerjord och gårdar. Om vi styr stegen österut, kommer vi att se mer av industriområden.

Det lilla kan mer

Det minsta vojvodskapet men vilket rikt landskap! Dalsänkan Kotlina Raciborska, Bergen Góry Opawskie, slätten Nizina Śląska. Vädret då? Vädret här är ett absolut meteorologiskt fenomen. Man kan säga att solen alltid skiner över Opole, eftersom medeltemperaturer hör till de högsta i hela landet.På det lilla området kan ni hitta 35 kulturevenemang, 14 absolut unika och otroliga exempel på sakral arkitektur, leden med gamla träkyrkor – det finns mer än 30 platser där du kan besöka kyrkorna. Alla aktiva personer kommer att hitta 26 olika skäl att pressa musklerna. Fem oerhört intressanta museer är bara grädde på moset. Etniska minoriteter som har bosatt sig här har påverkat den kulturella mångfalden och vi kan få veta mer om denna mångfald tack vare festivaler eller folklore evenemang.

Stora destinationer i det lilla vojvodskapet

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Notera det noga, eftersom dessa kommer att våra era mål.  Brzeg, Nysa, Opole. Gamla stans bebyggelse är intressant i Nysa, förresten är hela staden känd just för den. I Paczków kan man beundra försvarsmurar, i Otmuchów finns ett sevärt biskopsslott. Vattensporter och solbränning förknippas förstås med sjön Jezioro Turawskie. I Moszna däremot finns ett berömt stuteri – sådana stuterier kan man beundra på almanackans blad!
En promenad runt ön Bolko är ett förslag för romantiska personer, och bara dem med höjdskräck bör avstå från att beundra det vackra panoramat över landskapet som sträcker sig från Piast-tornet.  De andra måste definitivt se det! Sådana museer som Muzeum Śląska Opolskiego och Muzeum Diecezjalne samt gallerier Galeria Jana Cybisa och Galeria Sztuki Współczesnej (Galleri för Modern Konst) kommer att fånga din uppmärksamhet om du längtar efter ny, fräsch kultur och konst. Låt oss avsluta med en annan turistattraktion. Den kallas för „Opolski Akropol”. Vi pratar förstås om Universitetet i Opole och dess säte. Galleri för barockens skulptur och Helige Wojciech kapellet befinner sig i stadens högsta punkt,  på en kalkstenskulle. Piast-tornet är stadens äldsta torn, det går tillbaka till 1200-talet. Tack vare tornet är det lätt att förstå att vi befinner oss på Piasternas land.   Enligt historiker utgör tornet ett kraftfullt exempel på denna starka relation.