lubelskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Patchwork

Närheten till Ukraina och Ryssland är synlig vart du än går. Sammanflätande kulturer skapar en unik blandning. Vojvodskapet Lubelskie har sedan århundraden varit en skärningspunkt mellan kulturer: katolska traditioner övergår i ortodoxa, judiska blandas med grekiska, armeniska och även tatariska.
Det sägs att Lubelskie är en vacker och exotisk region. Olika språk som används parallellt, en rikedom av nationaliteter, religioner och kulturer har bidragit till och skapat ett färgrikt  kulturlandskap. Överraskande och mycket varierande. Treenighetskapellet på kungaslottet i Lublin är ett monument som kan tjäna som ett arkitektoniskt symbol av landskapets mångtydighet. Kapellets gotiska kropp täckt med rysk-bysantinska målningar utgör en lapidarisk sammanfattning av vojvodskapets karaktär.

Med historien i bakgrunden

Historien har definitivt satt sin prägel på regionen. Det är här som den polsk-litauiska unionen stadfästes, här har de bästa polska piloterna tränat i flygskola som av polacker kallas för „Szkoła Orląt”, här i Kazimierz Dolny har de största polska målare hämtat inspiration för sitt kreativa arbete. Också andra världskriget har lämnat sitt spår i form av en konzentrationslager Majdanek. I Chełm däremot kommer vi att hitta absolut unika kritkalkstensgångarna. Lubelszczyzna, alltså vojvodskapet Lubuskie, är en region av fortfarande frisk och ren natur: två nationalparker och ett antal landskapsparker tydligt bekräftar detta. Här odlas fortfarande folktraditioner och hantverk.
Lubelskie är inte bara en underbar natur, utan också historiska, sevärda städer: Lublin, Kazimierz Dolny, Zamość, Puławy, Chełm.

Geografi, eftersom du behöver veta...

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodskapets stora del täcks av höglandet Wyżyna Lubelska: dess historia går tillbaka till kritaperioden, höglandet är rikt på kalksten, kiseldioxidhaltiga stenar och krita.  I närheten, på öster sida, sträcker sig höglandet Wyżyna Wołyńska. I norr sträcker sig slätterna Polesie Lubelskie och Nizina Południowopodlaska. Här är också en av de mest kända polska kurorterna belägen. Den är specialiserad på behandling av hjärt- och kärlsjukdomar. Två hundra år av tradition gör att Nałęczów, eftersom det är den kurort vi beskriver, hör till en av de äldsta kurorter i Polen, den är legendomsusad. Mikroklimatet gynnar blodtryckssänkning.  Lugnande effekter på smärta och åkommor som förorsakas av hjärtsjukdomar är en följd av en hög luftjonisering.

Kurorten har specialiserat sig på behandling av hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärt-neuroser. Kända författare Sienkiewicz, Prus och Stefan Żeromski tjänade mycket till kurortens popularisering. De uppskattade kurortens fördelar och  tillbringade mycket av sin livslängd här. Förmodligen är det Nałęczów rykte som lockade polska prosaister hit. Det är väl inte överraskande att känsliga människor attraherades hit . Om vi bara tar hänsyn till vackra villor med angenäma namn: Podgórze, Oktawia, Czekoladka (En liten chokladbit), Raj (Paradiset), Pod Matką Boską, Park Zdrojowy (Badhusparken), kommer vi att förstå dem. Vattens terapeutiska egenskaper förvandlar Nałęczów till en verklig oas. Mineralkällor och gyttjebad i kombination med det milda klimatet gav upphov till skapandet av en kurort. Kurorten har funnits här sedan 1879!

 
Hästar, hästar på torget i Kazimierz

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Lubelskie är också känt för sina vackra arabiska hästar som föds upp i stuterier i Janów Podlaski och Białka. Bl.a. Rolling Stones medlemmar, uppfödare och andra intresserade av hästar kommer hit för att köpa mycket uppskattade, polska hästar. Också  Biała Podlaska, den näst största staden i vojvodskapet är värd en besök. Huvudattraktionen är slottet. Barock huvudingången, gårdshusen, slottskapellet gör ett oförglömligt intryck. En stad belägen bland kalkstenskullar, Chełm, döljer en riktig turistattraktion. Den unika sevärdheten förknippad med kalkstens gruvdrift befinner sig just under den gamla stadsdelen och torget i Chełm. Den är ett resultatet av kritabrytning, något som man har traditionellt gjort i många århundraden.
Lubelskie vojvodskapets pärla är naturligtvis Kazimierz Dolny. En charmig stad rik på unik arkitektur som korresponderar med naturen och stadens särskilda aura. Den får oss att vila, lugna ner, koppla av.

De viktigaste kurorterna:

Nałęczów
Krasnobród