kujawsko-pomorskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Chapeau bas!

Oskar Kolberg, en polsk etnograf,  berättade om detta område att det är ett land som flyter av mjölk och honung. Och detta påstående är inte alls överdrivet. Välkomna i vojvodskapet Kujawsko-pomorskie som är en mycket fascinerande region. Namnet på regionen har sitt ursprung i det fornpolska språket. Det består av två delar – ”kui” som betydde ”vind” och ”jawa” som betydde ”dyka upp”. Hela namnet anknyter alltså till hårda vindar som är typiska för detta område. Så se till att hålla i din mössa! I vojvodskapet Kujawsko-pomorskie finns också många kända sjöområden som kallas på polska för ”pojezierze”. Det finns bland annat Pojezierze Chełmskie, Pojezierze Brodnickie, Pojezierze Dobrzyńskie, Pojezierze Krajeńskie och Pojezierze Kujawskie. Dessutom finns det i regionen två konstgjorda sjön: Zbiornik Wrocławski på floden Wisła och Zbiornik Koronowski. Förutom sjöar kan man  beundra ändmoräner som i hög grad är täckta med skog.

Svartjord och  folkkultur

Man kan säga att kujawsko-pomorskie är ett land som består av två element – vind och jord. Närmare bestämt är det ett land av svartjord – en extremt bördig jordmån som är lätt att odlas och ger bra skörd. Tack vare denna jordmån kunde  kujawsko-pomorskie bli ett land som flyter av mjölk och honung.
Vojvodskapets invånare är kända för sin tillgivenhet till naturen såväl som historien och traditionen. De respekterar lokala seder som har förts vidare genom generationer. Dessutom skapar de unik folkmusik och folkkonst och populariserar dem genom att organisera olika folkfestivaler. Det är just i Kujawsko-pomorskie som folkfestivalerna anordnas som oftast.

Biskupin

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Kujavien är inte bara känd för sin folklore utan också för historiska sevärdheter. Till dem hör bland annat medeltida befästa borgar – byggnader i romersk stil som uppstod under regeringen av Piastdynastin, den första kungaätten på Polens tron. Dessutom kan man se gamla rådhus och unika gamla kyrkogårdar. En av de viktigaste sevärdheterna i regionen är Biskupin – en plats som alla polska elever lär känna under historia lektioner. Det är en gammal bosättning kopplad till Lausitzkulturen som uppstod för 2500 år sedan. Idag är den restaurerad och tusentals turister besöker den varje år. Den har blivit en stor turistattraktion känd inte bara i Polen utan också i andra länder.

Pyramider

Det är också värt att besöka Wietrzychowice som ligger nära till Izbica Kujawska. Här kan man se unika pyramider där stamledare och shamaner begravdes i det förflutna. Tyvärr finns det väldigt få pyramider som har bevarats fram till våra dagar.

Pepparkakor från Toruń


Den viktigaste staden i regionen är definitivt Toruń är upptagen på Unescos lista över världskulturarv. Den är känd för det mesta för pepparkakor, sevärdheter och för att vara hemstad av Nicolaus Copernicus. Toruń är helt underbar, därför är det lätt att bli kär i staden vid första ögonkastet! Stadens panorama sett från västra sidan om floden Wisła har blivit utropad till en av Polens sju underverk. Och det var riktigt rätt!

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Badort

Om du skulle vilja förbättra din hälsa och letar efter en plats att koppla av, då bör du definitivt besöka kurorten Ciechocinek. Det är en perfekt  plats för alla som beklagar sig över reumatism, problem med andningssystemet, nervsystemet samt hjärt-kärlsystemet.

De viktigaste kurorterna:

Ciechocinek
Inowrocław
Wieniec-Zdrój