łódzkie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Det förlovade landet

I polackers medvetande förknippas vojvodskapet Łódzkie först och främst med Łódź  - den största tätorten i regionen. Det mytiska förlovade landet, en kosmopolitisk och mångkulturell stad, en stad full av tillverkare och filmskapare. Staden av den industriella eran. Den är förstås den största stoltheten i centrala Polen, dock inte den enda. Det är ingen hemlighet att de flesta turister förknippar regionen endast med textilindustrin. Bara några få vet om dess sevärdheter och vackra natur. Det är klart, Łódzkie är ett vojvodskap känt för den vackraste arkitektur i jugendstil och för sina sakrala byggnader. Men inte bara det lockar. Vojvodskapet utgör också en perfekt plats för vattensporter. Łódzkie och vatten? Javisst, upptäck detta! Åttio naturreservat såsom Groty Nagórzyckie, Niebieskie Źródła eller hemlighetsfulla grottor i Jura Wieluńska bör också associeras med vojvodskapet. Och de kommer att göra så om ni bestämmer att lära känna vojvodskapet mer ingående.

Naturminnesmärken

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodskapet är känt för ett stort antal naturminnesmärken – det finns nästan fyra tusen naturminnesmärken här, varav cirka nittio procent är träd. Det finns också flyttblock, stenar, grottor. Vi rekommenderar naturminnesmärkena inte bara för dendrologer. T.ex. i byn Zawada kan man se det näst största flyttblocket i Polen, som är tolv meter långt, åtta och en halv meter brett och tre meter högt! Denna „jätte” gör verkligen ett stort intryck och som ett   minnesmärke över den livlösa naturen kan det bli ett riktigt fotografiskt mål. Under mellankrigstiden, tyvärr, skadades flyttblockets naturliga form. Dess avsevärda del avhöggs för att  användas som byggmaterial.

Slott och även herrgårdar

Łódzkie är ett land av slott, endast i form av ruiner, däremot i stora mängder. Det finns så många som 28 slott här. Det är värt att besöka ett slott i Uniejów, bevarat i fin form, med ett karakteristiskt runt torn, vars diameter är på nio meter och  höjd på tjugofem meter. På kullen, som erbjuder en hisnande utsikt över flodens Pilica dal, bevarades fragment av slottet i Bąkowa Góra. Det finns också många herrgårdar, deras antal uppgår till ett hundra och tio. Vid sidan om slotten utgör herrgårdarna andra arkitektoniska sevärdheter i Łódź.

Vattenmassor

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vattensporter fans kommer också att vara nöjda. På heta, soliga dagar kan man leka och rasa på vattenmassan Sulejowski eller i Cieszanowice, Słok, på floden Widawa. Det är ett intressant faktum att Łódzkie har så många som femton vattenmassor på sitt område. De är mycket pittoreska och sevärda inte bara med hänsyn till badattraktioner utan också vackra utsikter.

När vi har vilat och vår adrenalinnivå har sjunkit, kan vi slutföra vår rundtur i denna region. Till de mest sevärda byggnader hör kapitelkyrkan i Tum, kyrkorna i Żarnów och Inowłódź samt cistersienserklostret i Sulejów. För alla historieälskare föreslår vi slotten i Piotrków Trybunalski och Łęczyca. Det är också värt att göra en avstickare till Opoczno och  Łowicz – här kan vi fortfarande beundra vackra folktraditioner.

Du har ingenting, jag har ingenting heller ... vi kommer att bygga Łódź

Naturligtvis går det inte att förbigå staden Łódź. Den mångfaldiga staden med magnetisk atmosfär, i vilken verksamhet blandas med konst, det gamla med det nya, möjligheter med förfall. Under tiden efter andra världskriget när kommunisterna styrde i Folkrepubliken Polen,var Łódź den polska filmens huvudstad med dess världsberömda filmskola. Numera har staden förlorat lite av sin betydelse. Å andra sidan visar  sådana stjärnor som David Lynch intresse för stadens potential och detta ger hopp att återuppliva stadens lysande traditioner. Łódź är en mångkulturell stad. Polska, tyska och judiska traditioner har till största grad satt sin prägel på stadens arkitektur och bidragit till dess unika anda. Talrika museer, stenhus i jugendstil, herrgårdar, gamla fabriker är stadens stora sevärdheter. Łódź är en symbol för marknadens och industrins makt och har vittnat många briljanta karriärer av ”skoputsare som har blivit miljonär”.

Piotrkowska

Den berömda gågatan i Lodz är ett fenomen i Europa. Ingen annan stad kan skryta med en sådan lång gågata. Fyra kilometer! Längs hela Piotrkowska finns det palats och stenhus i eklektisk och jugendstil. Du kan gå till fots längs Piotrowskagatan, ta en rickshaw eller välja Trambus. Fabriksägare har inte sparat fianansresurser och gjorde Piotrkowska till en symbol av sin makt. Om du går längs denna vackra gata, är det värd att ta en titt på några konkreta nummer, eftersom ett sätt att uppleva stadens stolthet är just att besöka dess viktigaste platser. Självklart kan du sitta i en av de många uteserveringarna eller sätta dig bredvid Tuwim, hälsa på Reymont som håller på att anteckna något. Icke desto mindre rekommenderar vi bl.a. nummerna 11, 72, 86, 104. Vad som döljer sig under dessa nummer? Ni kommer säkert inte att bli besvikna.