pomorskie

Guds dåliga minne

Vi är vid havet! Och det skulle räcka för hela beskrivningen. Varför ska vi behöva något mer? Men, eftersom vi befinner oss i vojvodskapet Pomorskie, är det stora vattnet omgivet av lika stora turistattraktioner. Enligt en gammal legend glömde Gud bort Pomorskie i sin skapelse av världen och när Han förstod sitt fel måste Han utnyttja det byggmaterial som Han hade kvar efter att ha skapat andra vilt skilda regioner. Och på så sätt uppstod detta unika område. Det rika landskapet kan lätt förväxlas med glans. Men om Gud hade för avsikt att skapa just ett sådant landskap, då skulle det vara synd att inte ta del av det.

Det stora vattnet, det stora vojvodskapet

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Pomorskie är inte litet. Det tar upp 6% av landets yta och omfattar arton tusen kvadratkilometer. Den totala kustlinjen är 350 km lång. Pomorskie är beläget i centrala delen av sjöområdet Pojezierza Południowobałtyckie. Den längsta polska floden Wisła slutar sitt lopp här. Pomorskie är en region full av vatten - om någon inte har tillräckligt med salt vatten, då kan de välja bland talrika sjöar. Sjöarna finns framför allt i vojvodskapets mellersta, sydöstra och sydvästra delen. Bland dem kan vi hitta 10 sjöar vars yta överstiger 500 hektar. Vojvodskapet hör till de skogigaste i Polen, skogar täcker mer än trettio procent av dess yta. Här är också berömda barrskogar Bory Tucholskie belägna. De utgör en av de största komplex i sitt slag i Europa.

Solidaritet


Östpommern har haft en mycket intressant och samtidigt turbulent historia. Polens delningar fick till följd att området blev Tysklands egendom. Efter första världskriget återkom Östpommern till Polen dock med undantag av Gdańsk som i år 1807-1815 och 1920-1939 blev en sk. ”fristad”. Staden har uppfostrat många framstående polacker och dess historia har varit rik på milstolpar. Numera hör Solidaritet och det redan symboliska året 1980 till de viktigaste historiska händelserna.  Lech Wałęsa, senare Nobels fredspristagaren, tillsammans med varvsarbetarna påbörjade demokratiska förändringar som inte bara förändrat situationen i Polen, utan också blev en ingivelse för andra länder i Central- och Östeuropa. I Gdańsk – frihetens och demokratins vagga – tog en stor social omvälvning plats. Allt detta gjorde Gdańsk och Östpommern berömda i hela världen. Dessa händelserna har redan fått sina egna museer, tillfällighetsutställningar, minnesmonument och minnestavlor. Om du vandrar längs Gdańsks gator, kommer du lätt att märka spår av dessa dagar.  

Kuststäder

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Självklart finns det gott om sand vid havet. Och självklart har vi många större och mindre semesterstäder. Białogóra, Chałupy, Chłapowo, Dębina, Dębki, Hel, Jastarnia, Jastrzębia Góra, Jurata, Karwia, Kuźnica, Łeba, Ostrowo, Poddąbie, Rowy, Ustka, Władysławowo. Om vi färdas genom Pommern kommer vi att stöta på sjöar, alltså en del av sjöområdet Pojezierze Kaszubskie. Vi kommer också att färdas genom skogarna. Nationalparken Słowiński och Nationalparken Bory Tucholskie.  

Trestaden

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Gdańsk, Sopot, Gdynia. I verkligheten utgör dem en sammanflätande stad idag och dessutom är förbundna med bra kommunikation. Tre närliggande städer betyder tre gånger fler attraktioner för turister. T.ex. i Gdynia akvariet kan man beundra djur från alla hav. På samma plats kan vi också se preparerade djur och växter. När vi är i Sopot, då måste vi ta en promenad på Polens längsta träbrygga. 500 meter lång promenad in i havet gör verkligen ett stort intryck. Dessutom främjar den hälsan – så vi rekommenderar en sådan promenad åt alla som lider av jodbrist – och gynnar underhållning. Halvön Hel är också frestande… och så vidare… Att prata om Pommern är liksom att segla ut till havs. Ju längre från stranden, desto mer finns det att berätta!

De viktigaste kurorterna:

Sopot
Ustka