małopolskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Tradition, historia, stolthet

Städer med en flerhundraårig historia och tradition, utmärkta sevärdheter, kurorter, reservat, nationalparker, natursköna områden...Vojvodskapet Małopolskie. Här kan du hitta nästan allt du kan tänka på. Detta är en av Polens mest attraktiva turistregioner. Berömda polacker, Kungliga slottet på Wawel-kullen, Gamla stan, saltgruvan i Wieliczka...

Cracovie

Kraków, regionens huvudstad med en flerhundraårig tradition, hör till de allra mest besökta städer, både av inhemska och utländska turister. Polens före detta huvudstad lockar inte bara med sin fascinerande historia och en rik, varierad arkitektur. Kungliga slottet – Wawel, Mariakyrkan, Sukiennice är bara några exempel på gamla byggares skicklighet. Om Kraków har det skrivits hela volymer, staden har blivit prisad i prosa, poesi, sånger, filmer, dess panorama återspeglats i målningar. Kyrkor, monument, museer, teatrar...ja, man kunde räkna upp i det oändliga. Kraków är en stad full av studenter, festivaler, konserter och möten. En av landets viktigaste kulturcentra...

Jordens salt, folktraditioner

Sydost om Krakow, i  Wieliczka, finns det en berömd turistattraktion - saltgruvan. Gruvan, i drift sedan det tolfte århundradet, utgör en av de obligatoriska punkterna på Polens turistkarta och har upptagits på Unescos lista över världskulturarv. Vid sidan om Kraków och Wieliczka, är även tätorter Tarnów och Nowy Sącz rika på arkitektursevärdheter. Det är dock inte bara den gamla arkitektur som lockar turister till denna region.  Małopolska är också den polska traditionen, folkkonsten och folklorens vagga. I Podhale, Orawa och Spisz kultiverar man tills idag gamla folktraditioner i deras oförändrade form. Regionens arkitektur och folkkonst är en viktig del av polsk kultur.

Podhale och bergsfolk

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Podhale är en region välkänd i hela Polen, som traditionellt förknippas med vintersporter. Zakopane, Polens vinterhuvudstad, erbjuder talrika skidliftar och linbanor. På sommaren finns det gott om möjligheter till vandringsturism, mycket populära tack vare oerhört sköna landskap och välmarkerade leder i Tatrabergen.
Tatrabergen är förresten en av Polens vackraste regioner med fabulösa naturbetingande fördelar, berikad med en varierad ovanlig flora och unik fauna. Bara i Nationalparken Tatrzański växer fridlysta växtarter som t.ex. cembratall eller edelweiss och på vägen till Morskie Oko, kan du stå öga mot öga med en björn. Vi rekommenderar inte ett sådant möte, eftersom björn är ett vilt och farligt djur. Om du vill, kan du också försöka komma ikapp med stengetter springande på branta bergssluttningar.

Kalkstenskullar

Förutom de högsta polska bergen, finns det också milda kullar i Małopolska, t.ex. Beskid Sądecki eller Beskid Wyspowy. Den obestridliga turistattraktionen är också en vidsträckt region, höglandet som kallas Wyżyna Krakowsko-Częstochowska. Området genomkorsas av en bergskjedja som uppstod under jura-perioden och består av kalktenskullar och kalkstensklippor, vars höjd varierar från 300 till 500 meter. Områdena lockar massor av klättrare och grottälskare tack vare talrika grottor som finns här. Här är också Nationalparken Ojcowski belägen och landskapsparker som tillsammans kallas för Zespół Jurajskich Parków Krajobrazowych.  I Ogrodzieniec kan du se imponerande borgruinen från 1500-talet som ligger på en turistled s.k. „Szlak Orlich Gniazd” (Örnnästevägen). Vi rekommenderar också att besöka en utmärkt bevarad borg i Pieskowa Skała. Om vi skriver om Małopolska, kan vi inte utelämna den enda i Polen öknen, nämligen Pustynia Błędowska, ett naturminnesmärke och polska landskapets egendomlighet.

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Bra för hälsan

Regionen är inte bara rik på diverse turistattraktioner. Den är också känd för sina kurorter bl.a. Rabka, Krynica, Szczawnica, där det finns talrika mineralvattenkällor. I Małopolska finns det också den största i Europa  vattenpaviljongen -orangeri med fantastiska mineralvatten som har botande egenskaper. Kurorterna är specialiserade på att behandla nervsjukdomar, katarr i de övre luftvägarna, astma, allergier, hudsjukdomar och fetma.

De viktigaste kurorterna:

Krynica-Zdrój
Muszyna
Piwniczna-Zdrój
Rabka-Zdrój
Szczawnica
Wapienne
Żegiestów