mazowieckie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Polens hjärta

Gränsen mellan två kontinentalblock (öst och väst) ligger just här. På de omfattande slätterna som kallas Równina Środkowopolska finns det också Polens största och befolkningstätaste vojvodskap. Mazowieckie – det viktigaste centret för polsk industri, ekonomi, kultur och vetenskap. Centralpunkt i landet.  Här har vi Polens huvudstad. Den äldsta kända bebyggelsen går tillbaka till den paleolitiska och bronsåldern.


Wars och Sawa alltså lite om historien

Warszawa utgör ett otvivelaktigt turistcentrum.  Polens största stad. Förutom Kraków, den andra, lika viktiga symbolen för polsk identitet.  Sedan 1500-talet tog landskapsting och kungaval plats i Warszawa. Året 1596 utsåg Zygmunt III Warszawa till Polens huvudstad och flyttade hit sitt säte från Kraków. Genom århundraden har Warszawa bevittnat de viktigaste men på samma gång mest tragiska händelser i Polens historia.  Det är här som, i dramatiska omständigheterna, gödkändes ett dekret om den polska statens slutliga delning efter det att Polen hade försvagats av  de omgivande stormakterna. Under Polens delningar var Warszawa ett centrum för kampen för nationell frigörelse. Här valdes Polens första president, vilket hände under en kort och mycket hoppfull tid då Polens självständighet utropades 1918. Tyvärr förlorade Polen sin självständighet återigen och återupprättades inte som ett land på många år.
Nazi-ockuperade Warszawa led särskilt stora förluster under andra världskriget. Trots upprorsmäns heroiska kamp i motståndsrörelsen, förstördes Warszawa upp till nästan nittio procent i kriget.  Huvudstadens kulturella och arkitektoniska landvinningar lades i ruiner. Trots enorma förluster, återuppbyggdes staden efter kriget. Återuppbyggnaden kännetecknades med stor noggrannhet och man gjorde ansträngningar för att ta del av de bevarade elementen.

Warszawa idag

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Nuförtiden är Warszawa en blomstrande stad, full med liv och rörelse, jämförbar med andra europeiska huvudstäder. En enorm och välorganiserad övernattningsbas erbjuder lätt och bekväm tillgång till många historiska sevärdheter. Återuppbyggda, oerhört vackra Gamla stan med bevarade fragment av stadens försvarsmurar, det Kungliga slottet och Trakt Królewski ("Kungsleden"), sommarslottet i Wilanów gör det möjligt att inte bara njuta av anblicken, utan också att flytta till gamla tider och få läsa mer om en viktig del i Polens historia. Talrika monument, museer, minnesplatser, kyrkogårdar stämmer till eftertanke.

Chopin

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Det är också värt att göra en utflykt utanför Warszawa för att besöka Żelazowa Wola – orten där Frederic Chopin föddes. I den gamla herrgården ordnas hittills Chopinkonserter. För troende personer som värdesätter andliga fördelar kommer Niepokalanów att vara en lockande turistattraktion. Niepokalanów – ett världsberömt pilgrimscentrum, där Maximilian Kolbe vördas som helgon.

Älgar

Förutom ett besök i museer och historiska platser, erbjuder Warszawa en rad andra attraktioner för turister som blir trötta på stadens brus. De som söker avkoppling eller underhållning i den friska luften kommer säkert att hitta något för sig själva. Trots att vojvodskapet Mazowieckie omfattar för det mesta låglandet, är landskapet väldigt varierande.
Regionen har en hög industrialiseringsgrad. Å anda hand kan man också hitta omfattande jordbruksområden, fruktträdgårdar och stora skogsområden här. Den mäst kända är Nationalparken Kampinoski som ligger i närheten av Warszawa. Det är också vojvodskapets största skogsområde med mycket rik, varierande fauna och flora.  Nationalparken Kampinoski är den enda plats i Polen där älgar bor. Genom urskogen Puszcza Kampinoska sträcker sig vandringsleder, cykelvägar och utbildningsnaturstigar.  Hela Mazovien omfattar över hundra naturreservat och några landskapsparker inklusive den största i Polen Landskapsparken Nadbużański. I parken kan vi beundra talrika naturminnesmärken t.ex. silverpoppel i Leszno i närheten av Kampinos. Om du i stället föredrar en aktiv fritid, vattensporter, avkopplande fiske eller kanske tycker du om att ligga och sola, då rekommenderar vi regionens sjöar. Pojezierze Gostynińskie och Zalew Zegrzyński - båda kända för sina rena vatten och välutvecklade rekreationsområden.


Hälsa

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodksapets kurorter kommer att vara en perfekt plats för patienter som överväger att ta upp behandling eller rehabilitering. Ett bra exempel är Konstancin-Jeziorna, där patienterna kan njuta av mineralvattenbad, saltbad eller ta ett gyttjebad.
Masovien erbjuder också attraktioner för alla förälskade. Till intressanta platser hör exempelvis Arkadia, en romantisk parkanläggning från 1700-1800 talet, belägen nära till regionens gränser. För familjer med barn rekommenderar vi däremot Łowicz, en av de viktigaste centra i Polen med bevarade folktraditioner och folkkonst. Folklore i Łowicz är mycket igenkännlig i Polen och Europa. Dess kännetecknande drag är folkhantverk och pappersklipp från färgat papper.  Också musik, dans och originell folkdräkt. Kommunen Łowicz anordnar en folkkulturfestival varje år. Bland gästerna finns regionala grupper både från Polen och från hela världen.


De viktigaste kurorterna:

Konstancin-Jeziorna