dolnośląskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Rikedom

Ett unikt landskap, en rik historia, arkitektoniska sevärdheter, en unik atmosfär, mångfald av mineralvatten. Två nationalparker: Nationalparken Karkonoski och Nationalparken Góry Stołowe, naturreservat och landskapsparker, slocknade vulkaner (ja, vi har sådana i Polen) är i korthet de största attraktionerna i vojvodskapet Dolnośląskie. Här växer det äldsta trädet i Polen -  ni kan se det i Henryków Lubański. Regionen Dolnośląskie – den polska statsbildningens vagga, talrika  exempel på försvarsarkitektur: försvarsborgar, fästningar, vackra städer – allt detta lockar att få veta mer om regionen.

Vojvodskapet rikt på kurorterna

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vi befinner oss i en helt otrolig del av Polen, mycket rik på naturbetingande fördelar som främjar behandlingar. Kurorterna i Nedre Schlesien är platser för människor som längtar efter ro och avkoppling; för dem som vill njuta av en bekymmerslös semester. Reumatiska sjukdomar, nervsmärtor, benskörhet, sjukdomar och infektioner i de övre luftvägarna behandlas i talrika kurorter och sanatorier. Vi kommer att återhämta krafter enklare om vi lider av kranskärlssjukdomar eller vi har haft en hjärtinfarkt. Det kommer också att vara nyttigt att förbättra vitala krafter. Valet av det bästa vattnet kommer dock att bli ganska svårt, för det finns ett antal olika slag mineralvatten här. Lokala mineralvattnen har ett bra rykte inte bara i Polen utan är också kända i mycket avlägsna delar av världen. Milt och förstärkande klimat gynnar också avkoppling och semester under alla årstider.


Wrocław

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vojvodskapet Dolnośląskie kallas ibland för landet av borgar och slott. Hemlighetsfulla, charmiga städer, rekreationsorter belägna i bergen och även underjordiska städer. De viktigaste turistattraktionerna kan man hitta i i regionens mindre och större städer som dessutom är rika på kulturella evenemang. Wrocław, den största staden i regionen har mycket att erbjuda. Gamla stan, en monumental oljemålning „Panorama Racławicka”, Ostrów Tumski. Wrocław är ”Nordens Venedig” som deras invånare brukar med stolthet säga och de överdriver inte alls. Staden har också andra attraktioner att erbjuda, till exempel parker och trädgårdar. Det lönar sig att besöka en välskött djurpark som vi alla förmodligen associerar med herr och fru Gucwińscy och deras kärlek till djur. Torget i Wrocław, ett av de största i Polen,  det gotiska rådhuset, exempel på sakral arkitektur och naturligtvis de berömda broarna: Żelazny, Tumski, Grunwaldzki, Piaskowy, Młyński. Vi har redan nämnt Ostrów Tumski, en plats med en verkligen lång historia. Redan i nionde århundradet fanns det en bosättning här som var ett säte för Piast-ätten. Wrocław förlorade mycket av sin ursprungliga charm under andra världskriget, då nästan åttio procent av staden var helt jämnad med marken. Det enda i Polen post-och telekommunikation museet och arkitekturmuseet, konstfestivaler – t.ex. Polska Nutidsmusikfestival eller „Wratislavia Cantans" ägnad åt oratorier och kantater, kulturcentrum WroArt samt internationella studentfestivaler gör staden en mycket intressant plats att besöka. Wrocław – en utmärkt plats för vila, fritid och reflektion.

Stora slott, små slott, fästningar

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Det lönar sig också att leta efter attraktioner i Kłodzko, Jelenia Góra, Świdnica, Karpacz, Szklarska Poręba...Dolnośląskie är så rikt på attraktioner att det skulle ta ett par dagar att berätta om allt. De som tycker om historia bör säkert besöka ett välbevarat kloster i Trzebnica och slott samt försvarsborgar i Brzeg, Bolków, Książ och Oleśnica.
De gravhögar som ligger i närheten av Oborniki är också anmärkningsvärda, och man bör dessutom inte missa fiskdammar i Milicz. Till dem som tycker om fotvandring och natur, rekommenderar vi berget Ślęża och bergspasset Tąpadła. Passa på att besöka det mineralogiska museet. Om vi pratar om  geografiska sevärdheter, kan vi inte låta bli att rekommendera Karkonosze, Sudeternas högsta del. Trots att de besöks av ett stort antal turistgrupper, garanterar de fortfarande lugn, ro och glädjer ögat med sitt vackra landskap. Karkonosze erbjuder dessutom många möjligheter att utöva idrott. Aktiv turism börjar förresten få allt större popularitet och allt flera anhängare. Pittoreska turistleder, talrika cykelvägar, möjligheter till kanotpaddling, skidåkning och längdskidåkning – allt detta lockar och övertygar. Lika populära är bergen Góry Orlickie, Góry Bialskie, dalen Kotlina Jeleniogórska och Karkonosze.


De viktigaste kurorterna:

Cieplice Śląskie-Zdrój
Czerniawa-Zdrój
Długopole-Zdrój
Duszniki-Zdrój
Jedlina-Zdrój
Kudowa-Zdrój
Lądek-Zdrój
Polanica-Zdrój
Szczawno-Zdrój
Świeradów-Zdrój