warmińsko-mazurskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Drömsjöar

Vojvodskapet Warmińsko-mazurskie är en mycket viktig region av Polen ur ett historiskt perspektiv. Kanske bör vi dock koncentrera oss på geografin istället för historien. Den största delen av vojvodskapet ligger i Masuriska Sjöområdet som består av olika mindre områden, bland annat: Pojezierze Olsztyńskie, Pojezierze Mrągowskie, Pojezierze Ełckie, Kraina Wielkich Jezior Mazurskich och slätten Równina Mazurska. Warmińsko-mazurskie vojvodskap kallas också för ett land av tusen sjöar. Därför är det inget under att så många turister besöker det varje år! Ett ord som bäst beskriver denna region är ”universalitet”. Man kan tillbringa en härlig tid här, oberoende av vilken årstid man väljer för sin semester.

Glaciär

Ett annat ord som väl uttrycker vojvodskapets naturvärden såväl som dess geografiska, historiska och turistiska fördelar är ”pittoreskhet”. Regionen formades under den senaste istiden som präglade dess landskap. Landskapet som är typiskt för regionen är följaktligen postglacialt, men inte monotont. Man kan inte bara se moräner här utan också många upphöjningar och backar. I söder finns det sandiga slätter. Det unika ligger i skogarna och deras invånare. Regionen har flera vackra landskapsparker, mer än sjuttio naturreservat och en hel del naturminnesmärken.

Sport och rekreation

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Detta område är perfekt för dig om du tycker om att utöva säsongsporter. Det finns många möjligheter att få nattlogi i regionen. För det första finns det många hotell och pensionat tillgängliga för turister. Dessutom finns det olika företag som idkar landsbygdsturism. Ibland är de körda parallellt med stutterier. På sommaren är det motorbåtsport och vattensporter som är mest populära. Tack vare detta att det finns hundratals vattenleder i regionen får varje besökare en möjlighet att känna sig som en riktig sjöbjörn. I vojvodskapet Warmińsko-mazurskie kan du ägna dig åt olika aktiviteter. För de mest aktiva besökarna rekommenderar vi kanotsport och cykelsport. Om du är lite mindre aktiv kanske kommer du att njuta av att åka båt eller fiska. Vid de flesta sjöarna i regionen finns det bryggor som är perfekta för metning. Det är inte svårt att ha napp i de fiskrika masuriska sjöarna. Och en gös stekt över brasan smakar riktigt gott. I regionen finns det många fina skogar, därför är det alltid gott om svamp på hösten. Om man tröttnar på att promenera i skogen kan man prova hästridning. Vinter är inte alls en dödsäsong här – i närheten av regionen Mazury Garbate och staden Lidzbark Warmiński kan man prova längdåkning. Dessutom kan man åka skridskor och delta i ett slädparti.

Arkeologisk lokal

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

I denna region, närmare sagt i staden Elbląg, finns den största arkeologiska lokalen i hela Europa. Här kan man se både gotiska- och barockkyrkor samt olika fästningar. De flesta sevärdheterna i Masurien är välbevarade kyrkor. De finaste av dem finns i Braniewo, Elbląg och Olsztyn. Den strörsta turistattraktionen är definitivt korsriddarslott. De som befinner sig i Kętrzyn och Giżycko är särskilt imponerande. I Giżycko kan ni också se välbevarade fästningar från 1800-talet. Om ni besöker detta område för att fördjupa sig i historien är det värt att gå in på museer i Frombork och Olsztyn. Elblągkanalen som byggdes på 1800-talet är en riktig raritet. Den sträcker sig från Elbląg till Ostróda genom olika sjöar. Den konstruerades med hjälp av ett system av slussar och båthissar. Om ni vill delta i en riddarturnering och bli vittnen till ett medeltidsslag måste ni åka till Grunwald. Det lokala museet låter turisterna känna sig som riktiga medeltidsriddare. Om ni vill se långt tillbaka i den grå forntiden kan ni besöka Kadyna, där en tusenårig ek befinner sig. Den är över 25 meter hög och dess stam har 11 meter i omfång. Om ni har svårt att framställa er trädets storlek måste ni veta att en ihålighet som finns i det kan rymma tolv personer! Den sista historiska attraktionen i regionen är Wolfsschanze, Adolf Hitlers högkvarter. Den befinner sig i orten Gierłoż i närheten av Kętrzyn. Det finns så många attraktiva platser i vojvodskapet Warmińsko-mazurskie att det inte är möjligt att berätta om alla av dem. Det är värt att utforska denna region själv, leta efter intressanta ställen och lära känna deras historier. Masurien utgör en perfekt plats att koppla av.

De viktigaste kurorterna:

Gołdap