wielkopolskie

Slätter och upphöjningar

Vi är på slätterna, horisonten är verkligen bred och ögat kan nå riktigt långt. Lite kuperad terräng kommer inte att dölja vackra utsikter för oss, regionens betydande beskogning kan dock förkorta perspektivet. Terrängen är inte så tråkig. I vojvodskapet Wielkopolskie vi kan även hitta låga berg, närmare sagt tre moräna bergskedjor.  
Om ni vill se dem, ska ni ta följande riktningar: Leszno - Gostyń - Żerków eller Gorzeń - Pniewy - Gniezno, eller Piła - Wyrzysk. Alla tre är lika bra och att skilja dem åt är inte den bästa saken man kan göra. Här kommer ni också att hitta glaciärsjöar. Deras största anhopning är förstås sjöområdet Pojezierze Międzychodzko-Sierakowskie. Dock även i närheten av Gniezno, Poznań och Wolsztyn finns det en hel del sjöar.

3 tusen kilometer

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Vi är framme. Välkomna i Storpolen – ett land beläget på sjöområdet  Pojezierze Wielkopolskie och låglandet Nizina Wielkopolska. Här finns det 3000 km långa turistleder! Storpolens stolthet är också sådana städer som Poznań, Bydgoszcz och  Kalisz. Turister som kommer hit kan besöka många historiska kyrkor och rådhus, järnvägsstationer och palats. Valmöjligheter är verkligen imponerande. Det finns 138 exempel på träarkitektur, nästan 300 sakrala sevärdheter, över ett hundra slott och borgar. Sextiotre museer ...ja, en verkligen nyfiken turist måste vara förberedd på en längre semester. Platser, vilka du absolut måste se är museer i Gniezno, Poznań och Puszyków. Vidare är det omöjligt att förbigå vandring- och klättringsleden Szlak Piastowski, som är förknippad med områden som kallas för polska statens vagga. Arkeologiska troféer, exempel på musikinstrument, intressanta fakta om natur, underverk av jordbruk och industri, reliker, traditionella bioodlingsverktyg är bara några utställningsföremål på ovannämnda leden. Städer som Gniezno, Poznań, Konin är mycket rika på arkeologiska och sakrala sevärdheter. I vojvodskapet Wielkopolskie kan vi också hitta talrika slott. Sök dem i Koło och Szamotuły. De kommer säkert att bli en oförglömlig historielektion för alla, oavsett ålder eller intressen.

Platt dock inte tråkigt

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Låt oss emellertid inte gripas av en känsla att Wielkopolskie är bara historia och museer. Det finns också massor med fantastiska rekreationsorter här.  Många av dem utnyttjar sitt fördelaktiga läge bland skogar och sjöar. Ni kan beundra olika träd- och djurarter här.Det är en utmärkt plats att ta en promenad på hösten eller plocka svamp, bär. På sommaren kan ni däremot ha nytta av postglaciala sjöar så mycket ni bara vill. Har ni lust att fiska, simma eller utöva vattensporter? Inget problem. De mest kända sjöarna är belägna i närheten av Międzychód, Powidz, Wolsztyn. Naturälskare bör besöka Nationalparken Wielkopolski och urskogen Zielonka. Sjön Malta är en plats där man anordnar idrottstävling i sådana discipliner som roddsport eller kappsegling. Där organiseras också festivaler och kulturevenemang. På vintern kan ni åka på en kälkbacke i Poznań. De som älskar ridning kommer också att hitta något för sig själva – välkomna i Iwno och Posadów.

Poznań alltså getabockar

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Staden är känd för sina getabockar och internationella handels- och varumässor. Det råder inget tvivel att den viktigaste byggnaden på Gamla torget är renässansrådhuset. Det har traditionellt varit ett säte för stadens myndigheter. Det uppskattas att den första byggnaden byggdes redan på 1200-talet, men förstördes i brand på 1500-talet. Rådhuset återuppbyggdes av en italiensk arkitekt och har blivit ett skolexempel på renässansens arkitektur. Ovannämnda getabockarna som även kallades för „en narranordning”, gjordes också på 1500-lalet av Bartel Wolf från Gubin. Enligt en legend utgör getabockarna en påminnelse om en humoristisk händelse. Nämligen, de var avsedda för middag, men flydde till rådhusets torn. Det är svårt att hitta ut  om de delade sitt öde med andra bockar, men de har utan tvekan blivit stadens kännetecken. Vid sidan om rådhuset är det också värt att besöka saluhus med arkader. Det är ett sällsynt exempel på kommersiella byggnader och man träffar sådana hus verkligen sällan i Polen. Gamla trähusen ersatts med tegelhusen, däremot smala stenhus tjänade som krämarnas bostäder. En  annan symbol för staden är byggnad som förr i tiden rymde stadens våg. Numera är den, liksom hela Gamla Torget, en plats som pulserar av social- och kulturliv. Gamla Torget är också en  bra mötesplats med sina talrika kaféer och restauranger. De befinner sig inte bara i kulturhistoriska stenhusen, utan också i familjepalats. Förmodligen härror palatsens namn ”Działyńskich”, ”Mielżyńskich” från krämar som bodde i Poznań och som på så sätt lämnat sitt spår i stadens historia.