podlaskie

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Amazonas

För några är det en av de sista orörda och rena områden i vårt land – man kan sammanfatta hela vojvodskapet med dessa ord. För de andra är det verkligen ett „Mekka för fågelåskådare”, eller ”europeiskt Amazonas”.  Det är inte utan anledning att alla dessa namn åsyftar naturen. Dessa områden kan skryta med en unik, stor mångfald av fauna och flora.  Det är ett paradis för själen, ögonen, hörseln och lukten. Till Podlaskie kommer konstnärer på jakt efter inspiration och avkoppling. Regionens kännetecknande drag är häpnadsväckande natur, ren luft samt en miljö som främjar avkoppling, vitalitet och förnyelse. Med hänsyn till detta är cykeln det bästa medlet att besöka vojvodskapet.

Europas geografiska centrum

Och nu kommer vi till Suchowola. Året 1775 beräknade den polska astrologen Szymon Sobiekrajski att här möter linjer som går  kors och tvärs över Europa. Man antar mycket olika kriterier för att fastställa var denna punkt ligger. Litauerna hävdar att Europas geografiska centrum är beläget i deras land och de har också solida argument för påståenden. Ungrare är däremot av en helt annorlunda mening.  Enligt dem finns Europas geografiska centrum i en tysk stad i närheten av Berlin, närmare sagt i Golzow. Ungerska forskare polemiserar med fransmän som i sin tur hävdar att Europas geografiska centrum är i Kleinmaischeid vid Rhen.
Så var är Europas geografiska centrum egentligen beläget? Du måste själv avgöra vem som har rätt men det lönar sig att besöka en vacker, trevlig stadspark i Suchowola och på egen hand kolla vad som forskarna är så oeniga om.

Nationalparker

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

I detta gröna vojvodskapet är fyra nationalparker belägna: Białowieski, Biebrzański, Węgierski och Narwiański. Om ni kommer in i skogen, kommer ni att påträffa sådana träd som tall, gran och ädelgran.  Områdets beskogning uppgår till 25% av vojvodskapets yta.  
Här finns även den mest kända skogen i Polen – urskogen Białowieska. Lika intressanta är urskogar Knyszyńska och Augustowska. Podlaskie är ett paradis för ivriga fiskare och båtfolk – det finns gott om floder och kanaler och sjöar, närmare sagt över tre hundra.  På vintern erbjuder vojvodskapet Podlaskie olika rekreationsformer som isjakter i Supraśl, Augustów, Białowieża och längdskidåkning.

Kulturlandskap

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Podlaskie är en mycket mångfaldig region både när det gäller kultur och religion. Sammanflätande nationaliteter, tron, religioner. Deras företrädare bor sida vid sida i större städer och mindre samhällen. I harmoni, lugn och ro. Vojvodskapet erbjuder också sevärdheter både sekulära och sakrala – speciellt de senare är värda ett besök. Många av dem framhäver regionens kulturella mångfald och dessutom utgör de ett historiskt arv, vilket drar turisternas uppmärksamhet ännu starkare.

 

 

De viktigaste kurorterna:

Augustów
Supraśl