Skönhet på bekostnad av hälsan. Farliga fotknölar

Varje sommar kommer att bli en mardröm, varje vinter ett besvär. Besöket på skoaffären kommer att bli ett rent fiasko. Känslan att vara attraktiv kommer att blekna, eller även försvinna helt och hållet. Det är ju inte en läskig spådom utan en verklighet som den moderna civilisationen har givit åt kvinnorna. Det är skor som är skyldiga. De som är mest kvinnliga, eleganta, sexiga och omtyckta.....höga klackar, stövlar, pumps...

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Visitkortet

Trots att vi döljer fötterna under strumpor och skor är de faktiskt vårt visitkort. Först och främst är det kvinnor som bryr sig om den här kroppsdelen. Och det är kvinnor som oftast plågas av fotdeformeringar. Fotknölar – namn som gör att det går kalla kårar längs ryggen på många kvinnor. Detta besvär framkallas inte av genetik eller medfödda defekten. Det är ett förvärvat besvär vars orsak går att hitta i den moderna kulturen. Höga klackar, en källa för manliga fantasier, ökar kvinnans sex appeal. Är det allt? Nej, de får kvinnan att se längre ut, modellerar vader och skinkor. Kvinnor måste tyvärr ofta betala priset och det är just en  sjukdom. „Stående” livsstil och övervikt framkallar också fotknölar.

Mekanism som står bakom deformering är ganska enkel. Fot som är onaturligt placerad gentemot grunden blir utsatt för överansträngning som ackumuleras vid fotens främre del.  Skornas form och ofta olämplig storlek bidrar till att ändringar, som är svåra att hantera, dyker upp. När vi tar ett steg i höga klackar blir våra tår en onaturlig stödjepunkt. Ortopeder varnar – fotens biomekanik som blir ändrad av höga klackar, stövlar och koturner leder till att muskler blir svagare. Processen är ännu farligare för kvinnor eftersom deras muskler, band och leder är mycket ömtåliga och det är lättare att skada dem. Tillsammans med läkare varnar statistiken. Var fyrtionde kvinna kommer att plågas av fotknölar. Vi talar här inte bara om fysisk smärta, utan också den visuella effekten. Deformerade fötter är inte fina att titta på. De orsakar komplex, frustration och psykiska plågor. Det är dock inte utseendet som är största problemet. En fotknöl är ju en klump som gör ont. Man kan se benets deformering bäst på röntgenbilder. Deformering kan bli mycket seriös och behandling samt rehabilitering problematisk.

Fotknölar S.O.S

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Det tar en lång tid innan deformeringar sker och de syns inte omdelebart. Det första symtomet är självklart smärta. Om smärtan är återkommande ska du gå till ortopeden utan dröjsmål. Förebyggande åtgärder kan bli välgörande. Nästa tecken på fotknölarna är plattfot. Om läkaren ställer en sådan diagnos bör vi lyssna på honom eftersom han nog kommer att föreslå att vi ändrar våra vanor och att vi köper speciella inläggssulor som ska förse foten med rätt stöd. Defektens utveckling på det här stadiet kan hejdas så det är bättre att lyssna på läkare och inte lämna första symtom obeaktade. Man kan också använda plåster för fotknölar eller, om sjukdomen är mer utvecklad, mikrogummi skydd för stortås led.  Temporära effekter kan man också nå genom användning av geler och salvor. Innan vi hamnar i en operationssal (som ofta är den enda lösningen) bör vi följa några regler. Tyvärr måste du säga nej till höga klackar. Du måste också ta bort skor med snäva spetsar från dina favoriter. Du bör också motionera och behålla rätt BMI, som kommer att skydda dig mot överansträngningar. Till sist bör man byta skor ofta, använda inläggssulor och först och främst välja de skor som är bekväma (inte de som enbart är snygga). Man kan operera bort fotknölar. Hittills var det förknippat med det faktum att efter operationen hade man gips på foten i sex veckor. Men medicin utvecklas och nu istället för gips får man speciella skor. Efter sex veckor kan man börja använda vanliga skor. Utvecklingen är så oerhörd att idag kan man anstränga den opererade foten redan några dagar efter operationen. Det var omöjligt för tio år sedan. Smärta, gips, lång tid på sjukhuset – de tillhör det förflutna.  Vi kan lämna estetisk kirurgi klinik efter tre dagar på egna fötter - utan kryckor, rullstol eller andra människors hjälp.

Operation ger kvinnans liv en ny kvalitet eller snarare återställer den kvalitet som hennes liv tappade. Friska, vackra fötter som är redo att ta på sig bekväma skor.