Det viktigaste är att se.

För människor med synfel liknar ämnesfråga de dilemman som Shakespeares gestalter brukade ha. Man kan nog säga att problemet liknar också en antik tragedi. Varje möjlighet har sina fördelar och nackdelar – de medicinska står emot de estetiska, de praktiska mot de finansiella, de kulturella (modet) mot personliga preferenser. Vilket sätt att korrigera synfel bör vi välja då? Glasögon – vår intuition säger att de är det bästa val, men det finns också linser. Ja, linser men läkaren föreslog att jag får ögonlaserbehandling. Låt oss titta närmare. Vi vill inte vara domare men såsom i domstolen ska vi först lyssna till alla motparter.  Och här kommer de.

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Glasögon

De är särskilt problematiska för pojkar och unga män. Glasögon associeras med svaghet, de är inte manliga och de stör. För tio eller tjugo år sedan hade vi att göra med “glasögonormen” stigmatisering. Nuförtiden är synfel så vanliga att barn inte längre påpekar varandras begränsningar. Glasögon associeras nu med mogenhet, ålderdom. Det är OK att bära dem om du är en professor eller författare men inte om du är en idrottare. Är det verkligen så? Idag är glasögon en del av din stil. Design glasögon är en del av klädseln. De är också annorlunda när det gäller teknologi.  Det finns ju inte längre tunga, tjocka glasögon med ett glas som liknar  flaskans botten. Moderna glasögon är lätta, hållbara, väl profilerade och de passar ditt ansikte. Dessutom behöver man inte använda mer än ett par: bifokala och progressiva glas löser många praktiska problem. Moderna glas skyddar också mot UV-strålning och har antireflexskikt. Friskt och fashionabelt. Bekvämt också? Kanske inte om du är en glömsk person.

Linser

För de som inte tycker om att ha någonting på näsa. För de som anser, rätt eller fel, att glasögon har en dålig påverkan på deras utseende och attraktivitet. Linsers anhängare understryker att (i motsats till glasögon) begränsar linser inte synvinkeln och glider inte ner på näsan. De skymmer inte ansiktet och de tyder inte på att man har problem med syn. De är inte utsatta så mycket för skador, de låter även byta ens ögonfärg och vara aktivare. Det finns inget problem med imma på vintern – tillägger linsers fans. Kostnader kan jämföras med bra glasögon så valet är uppenbart. Det är inte tu tal om den saken.

Medi-tour Polen. Medicinsk turism, hälsoturism i Polen.

Ögonlaserbehandling

Det är inte bara preferenser som gäller vid denna behandling.  Om läkaren rekommenderar inte denna metod kan det betyda att det är så på grund av din hälsa. För dem som kan genomgå behandlingen rekommenderas metoden allt oftare, eftersom den är effektiv och permanent. Närsynthet och översynthet hanteras genom laserbehandling med bra resultat. Metodens anhängare säger att det viktigaste (förutom  hälsan förstås) är att man inte längre behöver bry sig om glasögon  eller linser. Metoden är riskfri, smärtfri och effektiv. Tillfrisknandet är lika snabbt. Visserligen måste man bära mörka glasögon i en vecka och använda ögondroppar men efteråt blir effekten uppenbart – din syn är mycket bättre. Kostnaden är hög, jämförd med glasögon och linser, men på lång sikt blir det billigare. 

Vad bör man välja då? När det gäller varje medicinsk behandling får man inte bestämma själv. Det är din läkare som får sista ordet och hans rekommendation bör vara avgörande. Om alla alternativ är tillgängliga för oss och det finns inga kontraindikationer, bör vi konsultera läkaren och följa hans förslåg